Susu Kambing (Goat Milk)



Kelebihan Susu Kambing 
  • Susu kambing adalah susu yang paling hampir dengan susu ibu. 
  • Para Nabi meminum susu kambing dan membela kambing. (membela dan meminum susu kambing adalah sunnah) 
  • Kambing tiada dijangkiti penyakit kambing gila. 
  • Kambing adalah haiwan yang kurang dijangkiti penyakit seperti penyakit kuku dan mulut berbanding lembu. 
  • Kambing mempunyai sistem pertahanan tubuh yang kuat. 
  • Kambing betina beranak 2 kali setahun, 1 hingga 4 ekor berbanding dengan lembu, setahun sekali dan hanya seekor. 
  • Lembu hanya mempunyai nafsu mengawan sekali dalam setahun berbanding dengan kambing, setiap hari. 
  • Susu kambing lebih mudah dihadam. Ia hanya memerlukan 20 minit berbanding dengan susu lembu yang memerlukan 2 jam.
Kebaikan Susu Kambing

Susu Kambing kaya dengan vitamin A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, Panthothemic Asid, Kalsium, Folic Asid, Fiboflavin, Niacin, Biotin, Folasi, Sodium, Potassium, Magnesium, Phosphores, PH Non Organic, Chlorine, Citrate, Folaci, Choline dan Inositol.

Susu kambing berkesan untuk merawat penyakit-penyakit berikut :

  • Penyakit hati
  • Penyakit kuning
  • Sakit buah pinggang
  • Asma / semput / lelah
  • Gout
  • Hepatitis A
  • Kanser
  • Atritis
  • Alergik
  • Mati pucuk (impotensi)
  • Sakit tibi
  • Sakit paru-paru
  • Migraine
  • Masalah kulit
  • Membina darah
  • Reumatik
  • Tekanan darah tinggi
  • Kencing manis
  • Lemah jantung
  • Bronchitis
  • Osteoporosis
  • Kecantikan kulit
  • Menguatkan tulang
  • Sakit kurang darah
  • Gastric
  • Pembentukan tulang dan gigi
  • Cepat letih dan lemah badan
  • Menguatkan antibody
  • Menambahkan tenaga dan terasa kenyang

No comments:

Post a Comment